Riwiera Opatii znana jest z doskonałych restauracji oferujących najlepsze usługi. Czekają tam na Was wspaniale przygotowane dania, szeroki wybór win oraz personel, który poleci najlepsze specjalności.
W niektórych restauracjach można zjeść dania przygotowane według przepisów z XIX wieku. Większość restauracji w swojej ofercie ma przede wszystkim specjalności z ryb i raków, aby więc najlepiej poznać lokalną kuchnię, najlepiej zaufać temu co poleci personel. Koniecznie trzeba skosztować świeżej ryby i raków przygotowanych w prosty tradycyjny sposób, w którejś z restauracji wzdłuż alei Lungomare, na przykład w Wili Ariston.
U Wili Kapetanović króluje z kolei warte polecenia mięsne menu, spróbujcie więc carpaccio z wołowiny, lub klusek ze serem, podawanych ze smacznymi mięsnymi sosami.
Riwira Opatii znana jest z jadalnych kasztanów zwanych maruni, które rosną tylko w tym regionie. Polecamy więc ciastka z kasztanów, a jesienią – uczestnictwo w festynie Marunada, kiedy to można skosztować pachnących, pieczonych kasztanów