Kuchnia nadmorska Kvarneru
Rozne rodzaje serow oraz chłodnych przekasek są istarską specjalnoscią.
Istarska i Kvarnerska kuchnia jest szczegolnym rodzajem kuchni chorwackiej: jest to mieszanka kuchni kontynentalnej i srodziemnomorskiej.
Te regiony bogate sa w wyjatkowe ryby i owoce morza. Najwartosciowsze z nich, ktore mozna zanelzc na poludniowym Adriatyku to krewetki, kalamarnice i muszle z kanalu Limskiego.
Po doskonalej szynce z serem i oliwkami, wiele tradycjnych winnic oferuje zupe rybna, gulasz rybny, krewetki w gulaszu, biale i czarne risotto z owocami morza, jak i pozostale dania typowe dla srodkowej czesci polwyspu istarskiego – tradycyjna "zupke" winna, warzywa przygotowane na wzor wloskiego minestrone ("maništra", "manestra" lub "menestra") oraz dania z makaronem i miesem przygotowane z dodatkiem slynnych trufli, ktore hoduje sie w tej czesci Chorwacji.
Chodzi o bardzo ceniony, dziki rodzaj grzybow, ktore wyszukuja specjalnie wytresowane psy oraz swinie. Uwaza sie, ze grzyby te posiadaja wlasciwosci afrodyzjaka.
Wyjatkowe istarskie wina to m.in. Malvazija z Buji, Cabernet z Poreča, Sauvignon i Merlot, jak i Teran z Buzetu, Vrbnička žlahtine, szampan Bakarska vodica itd.
Dobre restauracje mozna znalezc w calej Istrii, a szczegolnie na Opatskiej, Crikveničkiej, Rovinjskiej i Porečkiej riwierze, jak i wglab ladu i na wyspach.