Stołując się w bośniackich restauracjach można zauważyć, że tamtejsze potrawy czerpały zarówno z kuchni zachodniej, jak i wschodniej. Bogactwo smaków najlepsi restauratorzy zawdzięczają Turkom, Włochom, Węgrom, Austriakom i Grekom, którzy na przestrzeni wieków przewijali się przez ten zakątek Europy. Proste i lekkostrawne potrawy opierają się głównie na mięsie i warzywach. Nie ma w nich zbyt wielu przypraw i najczęściej są gotowane w dużej ilości wody. Spacerując po uliczkach miast często można natknąć się na restauracyjki serwujące potrawy typu „fast food”, na które składają się najczęściej cevape, czyli kawałki grillowanego mięsa podawane z ciastem pita i cebulą. Podobne danie podawane w restauracji nazywa się cevapcicarnia. Dobrą przekąską jest burek, popularne, tureckie jedzenie, na które składa się wielowarstwowe ciasto z serem, ziemniakami, szpinakiem lub mięsem. Takie przekąski serwują specjalne lokale widniejące pod szyldem buregdzinica. Do innych dań, które można spotkać w wielu miastach należą: musaka – zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana lub cebuli, cimbure – jajka z suszonym mięsem, sarma – gołąbki z liści kapusty, bosanski lonac – mięso i warzywa układane warstwowo w glinianym garnku. Po wejściu do niektórych restauracji od razu można wyczuć aromatyczny zapach zawiesistych zup, wśród których na stołach króluje sarajewska corba i begova corba. Nie sposób przejść obojętnie obok straganu sprzedającego pyszny bośniacki ser travnicki, livanjski czy vlasicki sir, a na pamiątkę można zakupić sir iż mjeha – dojrzewający ser zaszyty w koziej skórze. Podobnie rzecz się ma do słodkich ciast i rolad takich jak tatlije, kadaif, pita s orasima czy baklava. Wiele sklepów sprzedaje także rozmaite migdały, orzeszki w miodzie, sezamki i rodzynki. Łasuchom z pewnością przypadnie do gustu pieczony deser z ryżu frinda sutlac oraz pieczone jabłka z orzechami zwane tufahija. Dania główne popija się najczęściej winem. W kartach z takimi trunkami pojawiają się najczęściej wina wytwarzane w okolicach Ljubuski i Citluka. Zamówić można między innymi białe wino wytrawne zilavka buntic oraz czerwone wina wytrawne blatina buntic, blatina buntic barique i blatina gangas. Wiele cenionych gatunków powstaje także w prywatnych piwnicach, a na rynek trafia najczęściej citlucka zilavka, zilavka ostojic i medugorska zilavka. Takie wina są niezwykle krystaliczne, mają bogaty ekstrakt, specyficzny zapach i oryginalny kolor. Podróżując po kraju warto wypatrywać przydrożnych handlarzy sprzedających rakiję – wysokoprocentowy destylat wytwarzany najczęściej na bazie owoców, ziół i orzechów. Kolorami różni się wódka ze śliwek – slivovica, z gruszek – kruska i ziół – travarica. Coś dla siebie znajdą także piwosze, gdyż w letni upał pragnienie doskonale gasi piwo Nektar lub Sarajevsko, natomiast kierowcom poleca się orzeźwiający, lekko musujący i schłodzony ajran przygotowany z wody, śmietany, soli i pieprzu. Picie kawy z kolei jest w Bośni prawdziwym rytuałem, przy którym toczą się najważniejsze rozmowy o polityce i sporcie. Zamówić można przykładowo kawę z mlekiem – velika kava sa mlijekom lub po prostu tradycyjną filiżankę velika kava