Stołując  się w bośniackich restauracjach można zauważyć, że tamtejsze potrawy  czerpały zarówno z kuchni zachodniej, jak i wschodniej. Bogactwo smaków  najlepsi restauratorzy zawdzięczają Turkom, Włochom, Węgrom, Austriakom i  Grekom, którzy na przestrzeni wieków przewijali się przez ten zakątek  Europy. Proste i lekkostrawne potrawy opierają się głównie na mięsie i  warzywach. Nie ma w nich zbyt wielu przypraw i najczęściej są gotowane w  dużej ilości wody. Spacerując po uliczkach miast często można natknąć  się na restauracyjki serwujące potrawy typu „fast food”, na które  składają się najczęściej cevape, czyli kawałki grillowanego mięsa podawane z ciastem pita i cebulą. Podobne danie podawane w restauracji nazywa się cevapcicarnia.  Dobrą przekąską jest burek, popularne, tureckie jedzenie, na które  składa się wielowarstwowe ciasto z serem, ziemniakami, szpinakiem lub  mięsem. Takie przekąski serwują specjalne lokale widniejące pod szyldem buregdzinica. Do innych dań, które można spotkać w wielu miastach należą:     musaka – zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana lub cebuli,     cimbure – jajka z suszonym mięsem,     sarma – gołąbki z liści kapusty,      bosanski lonac – mięso i warzywa układane warstwowo w glinianym garnku.     Po wejściu do niektórych restauracji od razu można wyczuć aromatyczny zapach zawiesistych zup, wśród których na stołach króluje sarajewska corba i begova corba.    Nie sposób przejść obojętnie obok straganu sprzedającego pyszny bośniacki ser travnicki, livanjski czy vlasicki sir, a na pamiątkę można zakupić sir iż mjeha – dojrzewający ser zaszyty w koziej skórze. Podobnie rzecz się ma do słodkich ciast i rolad takich jak tatlije, kadaif, pita s orasima czy baklava.  Wiele sklepów sprzedaje także rozmaite migdały, orzeszki w miodzie,  sezamki i rodzynki. Łasuchom z pewnością przypadnie do gustu pieczony  deser z ryżu frinda sutlac oraz pieczone jabłka z orzechami zwane tufahija.    Dania  główne popija się najczęściej winem. W kartach z takimi trunkami  pojawiają się najczęściej wina wytwarzane w okolicach Ljubuski i  Citluka. Zamówić można między innymi białe wino wytrawne zilavka buntic  oraz czerwone wina wytrawne blatina buntic, blatina buntic barique i blatina gangas. Wiele cenionych gatunków powstaje także w prywatnych piwnicach, a na rynek trafia najczęściej citlucka zilavka, zilavka ostojic i medugorska zilavka.  Takie wina są niezwykle krystaliczne, mają bogaty ekstrakt, specyficzny  zapach i oryginalny kolor. Podróżując po kraju warto wypatrywać  przydrożnych handlarzy sprzedających rakiję – wysokoprocentowy destylat  wytwarzany najczęściej na bazie owoców, ziół i orzechów. Kolorami różni  się wódka ze śliwek – slivovica, z gruszek – kruska i ziół – travarica.  Coś dla siebie znajdą także piwosze, gdyż w letni upał pragnienie  doskonale gasi piwo Nektar lub Sarajevsko, natomiast kierowcom poleca  się orzeźwiający, lekko musujący i schłodzony ajran przygotowany z  wody, śmietany, soli i pieprzu. Picie kawy z kolei jest w Bośni  prawdziwym rytuałem, przy którym toczą się najważniejsze rozmowy o  polityce i sporcie. Zamówić można przykładowo kawę z mlekiem – velika kava sa mlijekom lub po prostu tradycyjną filiżankę velika kava